Ontgiften is zuren neutraliseren

 

Verzuring is een opeenhoping van afvalstoffen!

Wanneer er meer zuren in het lichaam achterblijven dan er afgevoerd worden, spreken we van verzuring. Dit is een geleidelijk proces. Zie het als het stofvrij houden van je huis. Wanneer je dagelijks 99,99% van de stof verwijdert dan zal het na 20 jaar een gigantische stoffige boel zijn.

 

Waarom verzuren wij?

 

Verzuring veroorazaakt jicht            verzuring van het lichaam             Verzuring door stress - jicht            Verzuring door overmatige sporten en eiwit gebruik

 

Er zijn diverse oorzaken van verzuring.

Zuurvormende voeding; Fastfood, frisdranken, kunstmatige voedingsmiddelen, geraffineerde suikers, koffie, alcohol, et cetera zijn veroorzakers van verzuring, maar er zijn ook talloze gezonde producten die verzurend werken.

Levensstijl; Roken, drugs, overmatig alcoholgebruik, te weinig rust, crash diëten, medicijngebruik.

Stress; Dit is o.a. het gevolg van de aanmaak van adrenaline. Toen wij als mens alleen nog uit ons hol kwamen om op jacht te gaan voor eten hadden we adrenaline nodig om, als we oog in oog stonden met een maaltijd, te bepalen of we in de aanval gingen of wanneer de beoogde maaltijd ons als maaltijd zag, te vluchten. De aangemaakte adrenaline zorgde ervoor dat we in beide gevallen beter presteerden. Als we nu in de file staan en we kunnen niet voor- of achteruit dan maakt het lichaam adrenaline aan waar we niets mee kunnen, met als gevolg stress.

Milieu; Uitstoot van voertuigen, fabrieken, en broeikasgassen worden door het lichaam geabsorbeerd en zorgen ook voor een deel van de verzuring van het lichaam. Daarnaast zorgt verarming van de landbouwgronden voor producten die steeds minder voedingswaarden bevatten.

Sport; Ook tijdens het sporten verzuurt het lichaam. Denk maar eens aan spierpijn . Dit komt door verzuring(melkzuur) van de spieren. Tijdens de rustperiode zal het lichaam herstellen, maar het mag duidelijk zijn dat het lichaam sneller herstelt (ontzuurd) in een alkalisch omgeving dan in een zure omgeving. Ook sporters die bovenmatig eiwitten gebruiken verzuren meer.

Leeftijd; Naarmate je ouder wordt verzuurt het lichaam sneller. Dit komt mede omdat je lichaam minder in staat is bicarbonaat aan te maken. Bovendien is verzuring ook een natuurlijk proces. Tijdens de aanmaak van nieuwe cellen en tijdens verbranding in de cellen ontstaan er zure afvalstoffen.

 

Verzuring van het lichaam

Wanneer je geboren wordt is het lichaam licht alkalisch zonder afvalstoffen. Naarmate je ouder wordt worden er steeds meer afvalstoffen in het lichaam opgebouwd. De snelheid waarmee dit gebeurt is sterk afhankelijk van levensstijl, leefomgeving en erfelijke factoren. Hierboven ziet u schematisch weergegeven hoe de zuur opbouw er na verschillende levensfases globaal uitziet. Het opbouwen van een zuuroverschot begint al in een vroeg stadium en zal gedurende de jaren toenemen. Ook neemt de hoeveelheid vaste stoffen toe.

 

Urinezuur wordt omgezet in urinezuurkristallen

 

Overtollige zuren moeten het lichaam verlaten of onschadelijk gemaakt worden. Het lichaam beschikt over diverse regelmechanisme die ervoor zorgen dat zuren het lichaam verlaten. Wanneer deze ontgiftingsorganen overbelast raken heeft het lichaam diverse ‘trucjes’ om de overtollige zuren onschadelijk te maken. Een van die ‘trucjes’ is het omzetten van zuren in vaste stoffen. Omgezet in een vaste stof hebben de zuren geen invloed meer op de pH-waarde van het lichaam. Een voorbeeld hiervan zijn de urinezuren, deze worden omgezet in urinezuurkristallen. Als urinzuurkristal heeft het geen effect meer op de pH-waarde, echter kunnen deze kristallen wel onwenselijke klachten veroorzaken.  En zo zijn er diverse vaste stoffen waarin overtollige zuren kunnen worden omgezet  en deze worden op hun beurt afgezet (gebufferd) in vet-, spier-, en bindweefsel. Er is nu sprake van 'verzuring'. De afgezette zuren veroorzaken lichamelijke ongemakken. Ontzuren is noodzakelijk.  Meer over urinezuur

 

Download Hier Verzuren veroorzaakt


 

Belang van een gezonde pH-waarde

De algehele zuurgraad van het menselijk lichaam is bij de geboorte van nature licht alkalisch. Daarbij hebben belangrijke onderdelen van het lichaam belang bij een bepaalde pH-waarde. Hoe specifieker de functie, des te hoger ligt de prioriteit die het lichaam er aan toe kent. Zo heeft bloed een optimale pH-waarde van pH 7.35 ~ 7.45. De pH-waarde hiervan heeft een zeer hoge prioriteit en het lichaam doet er alles aan om de pH-waarde van het bloed op peil te houden. Hiervoor heeft het lichaam de juiste voedingsstoffen nodig om dit te kunnen realiseren. Mineralen spelen hierin een belangrijke rol. Mineralen kunnen direct of indirect worden ingezet om zure afvalstoffen te neutraliseren.

 

"Je pH-balans herstellen door dagelijks sterk alkalisch water te drinken is de
meest effectieven manier om zuren te neutraliseren"

 

Wat is pH en hoe werkt de pH-schaal

De pH-schaal loopt van pH1 tot en met pH14. pH7 is pH-neutraal, alles lager is zuur en alles hoger is alkalisch. De schaal is logaritmisch. Dit betekent dat een product met een pH6 10x zuurder is dan een product met pH7. Een product met een pH5 is 100x zuurder dan pH7 en pH4 1.000x. Cola met een pH tussen de 2 en 3 is 50.000 keer zuurder dan een glas water die pH neutraal (pH7) is. Om de consumptie van een glas cola tegen te gaan moet je meer dan 30 glazen pH-neutraal water drinken. Daarentegen is een product met pH8 10x alkaliserender dan een product met pH7 en bij  pH9 100x en pH10 1000x.

pH waarde van het lichaam

Zuur-base balans en voeding

Voor het behouden van een gezonde zuur-base balans heeft het lichaam voedingsstoffen nodig. Om dit te kunnen regelen heeft je lichaam  voornamelijk basisch vormende voedingsstoffen nodig. Voedingsmiddelen met een hoog basische restant bevatten relatief veel mineralen zoals; kalium, calcium en magnesium. Voedingsmiddelen met een hoog restant aan zuren bevatten relatief veel Chloor, zwavel en fosfor. De mineralen opgenomen uit voeding zijn bepalend voor de pH-balans. Het is de samenstelling van een voedingsmiddel die bepaald of het een zuren- of basenoverschot levert. De smaak van de voedingsmiddelen is hierin niet bepalend. Zo is een citroen zuur van smaak maar levert wel een basische overschot. Bovendien zijn voedingsmiddelen met een zuren overschot niet per definitie ongezond. Alles draait om een uitgebalanceerd evenwicht die het lichaam in staat stelt om met de geleverde mineralen het lichaam licht alkalisch te houden.

Zoals eerder gezegd is een product dat verzurend werkt is niet per definitie ongezond te noemen. Een zalm of pistachenootjes bijvoorbeeld zijn beide verzurende producten maar op zich zeer gezond. Het gaat om de totale balans van alkaliserende en verzurende voeding. Een balans van 80% alkaliserende en 20% verzurende voeding wordt gezien als een goede balans. In praktijk blijkt dat dit voor de meesten niet haalbaar is. Ons westerse dieet voorziet gemiddeld slechts in ca. 30% alkaliserende voeding. Hierdoor zal de verzuring toenemen.

ontzuren tegen verzuring van het lichaam