Urinezuur

Urinezuur is een in het bloed aanwezig zuur dat gevormd wordt tijdens de afbraak van o.a purine. Purine is een afvalstof die vrijkomt bij de vertering van voeding en bij celafbraak. Het nuttigen van purinerijke en verzurende voeding en het continue celvernieuwingsproces levert een grote bijdrage in de opbouw van purine. Tijdens de afbraak van purine komen er urinezuren vrij. Urinezuren verlaten grotendeels het lichaam via de nieren met de urine, een klein deel verlaat het lichaam met de ontlasting en via de huid. Daarnaast zorgt het stofje bicarbonaat in ons bloed ervoor dat giftige urinezuren worden omgezet in niet giftige afvalstoffen die het lichaam gemakkelijk kunnen verwerken.

 

Purine

Purinerijke voeding, overmatige celafbraak, verzurende levensstijl, overgewicht, verminderde nierfunctie en erfelijke factoren kunnen er voor zorgen dat we een overschot aan urinezuren in ons lichaam opbouwen. De reguliere ontgiftingsorganen zijn niet voldoende in staat de opgebouwde urinezuren effectief te elimineren. De overtollige urinezuren die in het bloed achterblijven zullen onschadelijk gemaakt moeten worden. De hoogste prioriteit van het behouden van een gezonde pH-waarde ligt bij de pH-waarde van je bloed. De tolerantie is hier zeer klein. Om de zuren te elimineren gebruikt je lichaam een van de vele trucjes.

 

Jicht is de oorzaak van urinezuren die afgezet worden in gewrichten
Urinezuurkristallen kunnen zich gaan ophopen in gewrichten.

 

Urinezuurkristallen

De overtollige urinezuren worden omgezet in vaste vorm, urinezuurkristallen. Als urinezuurkristallen heeft het geen invloed meer op het zuur-base evenwicht en de pH-waarde. Echter zijn deze urinezuurkristallen zeer scherp en kunnen zich gaan ophopen in gewrichten. Dit kan het lichaam aanzetten tot onwenselijke aandoeningen. Het is dus zaak te zorgen voor een goede zuur-base balans zodat urinezuren voldoende afgevoerd kunnen worden voordat deze omgezet worden in urinezuurkristallen. Vayuvit pH-druppels ondersteunen het lichaam om de natuurlijke zuur-base balans te herstellen en te handhaven.

 

Voedingslijst met producten die purine bevatten

Hoeveelheid Purine

 

Voedingsmiddel

>150mg / 100g

 
  • Vis: ansjovis,  makreel, mosselen, haring, sardines, spiering
  • Vlees: orgaanvlees
  • Gistrijke producten (zoals marmite)

75-150mg / 100g

 
  • Vis:  kabeljauw, schelvis, forel,zalm, bokking
  • Vlees: kalfsvlees, wild, schapenvlees, bacon
  • Bier en alcoholische dranken, alcoholvrij bier

<75mg / 100g

 
  • Vis: garnalen, kreeft, oester, paling, schol, heilbot, krab
  • Vlees: rundvlees,  kip, eend, tong, varkensvlees, leverworst
  • Groente: peulvruchten, asperges, bloemkool,  sperziebonen, spinazie, champignons
   

Uitgebreide voedingslijst met alkaliserende en verzurende voeding 

Download Hier


 Een gezond zuur-base balans zorgt ervoor dat je urinezuurgehalte niet te hoog wordt

 

Lees hier alles over uw zuur-base balans